Referenties

Opraapwagen plantenkweker (Klik voor een grote weergave)

Opraapwagen plantenkweker bevalt ‘akelig goed’

Als eerste in Nederland gebruikt plantenkwekerij Gipmans in Venlo sinds 2002 de opraapwagen. Een medewerker van Gipmans raapt een partij groenteplanten op ( zie foto ) om ze bij collega’s af te leveren die klaarstaan om de planten in kratten te doen. “De machine bevalt akelig goed, dat we ons nu al afvragen hoe we het voorheen ook alweer deden”, lacht Thijs Gipmans. Heel eenvoudig: op handen en voeten, met zware belasting van de rug en de knieën tot gevolg.
De opraapwagen die 350 á 400 planten tegelijk opraapt door met 24 kettingen de steenwolblokken vast te klemmen om ze omhoog te schuiven heeft een aantal voordelen.
De wagen heeft zeker niet alleen voordelen op arbogebied, zo beschadigen de nog tere wortels van de planten niet en met 9000 á 10.000 planten per uur mag de capaciteit er ook zeker zijn.

Zelfrijdende opraapband (Klik voor een grote weergave)

Zelfrijdende opraapband lost en laadt automatisch

Dag in dag uit bukken om trays op te pakken, is niet de meest aangename klus. Jan Kersten, plantgoedspecialist uit Panningen zocht jarenlang naar een manier om deze klus leuker te maken.
Op een zeker moment was hij het beu, al dat sjouwen en bukken zou namelijk niet erg zijn als het er maar enkele duizenden planten ging. Maar bij Kersten gaat het om ruim 2 miljoen bodembedekkers die met grote aantallen tegelijk de deur uit gaan. Ideaal machinebouw bood met een geautomatiseerd opraapsysteem soelaas. Het opraapsysteem bestaat uit een driewielige constructie met daarop een transportband. Kersten gaat de opraapband hoofdzakelijk inzetten bij het afleveren en sorteren van plantgoed en verwacht op den duur een arbeidsbesparing van ruwweg een derde op zijn sorteeruren te behalen.

Dit bestand is van het type pdf (Acrobat Reader document)  Download artikel uit De Boomkwekerij (152,41 KB)

Rabarber oogstwagen versnelt oogstproces (Klik voor een grote weergave)

Rabarber oogstwagen versnelt oogstproces

Ergens midden 2007 werd IDEAAL machinebouw benaderd door de heer Martin Peeters van Maatschap Peeters-Bonten uit Venray-Heide met de mededeling dat hij al geruime tijd rondliep met het idee om het oogsten van rabarber te gaan mechaniseren c.q. automatiseren.
Omdat dit bij IDEAAL machinebouw direct als een uitdaging werd gezien zijn ze eind 2007 samen met een extern engineeringbureau en de heer Peeters om de tafel gaan zitten voor een eerste brainstorm sessie. Uiteindelijk heeft dit in 2008 geresulteerd in de ontwikkeling en bouw van een prototype waarmee de eerste proeven gedaan konden worden.
Anno 2010 staat er een volwaardige rabarber oogstwagen op het land waarmee het werk beduidend vergemakkelijkt en versneld word, en waarmee de kweker zeer tevreden is!

Plukkar (Klik voor een grote weergave)

Plukkarren werken gewoon goed

Om het werk in de aardbeien branche te vergemakkelijken heeft IDEAAL machinebouw voor MTS Cox Aardbeien een aantal op maat gemaakte plukkarren ontwikkeld. Deze karren lopen heel soepel op een betonpad, evenals op railbuizen en het boven tabled is ook zijdeling te verschuiven zodat rijen die niet recht onder het railprofiel staan toch makkelijk geplukt kunnen worden.
Deze plukkarren zijn  geheel naar wens van MTS Cox zijn vervaardigd.

Trekunits zijn bijna onmisbaar (Klik voor een grote weergave)

Trekunits zijn bijna onmisbaar

Voor Geelen Beton in Wanssum heeft IDEAAL machinebouw een serie geheel elektronisch gestuurde trekunits vervaardigd. Deze units lopen op een rail en trekken gestorte betonplaten in en uit de fabriek zodat deze sneller kunnen drogen. Batterijen zorgen voor de voeding van de units waardoor er geen kabels in het pad kunnen blijven slingeren.

Uitgelicht:

Uitzetwagen

Blok uitzetmachine

Het kweken van jonge groenteplanten is een zeer arbeidsintensief werk. Ideaal brengt daarom een unieke uitzetwagen op de markt, om het werk te verlichten en capaciteit te vergroten. De uitzetwagens zijn uitermate geschikt voor het oprapen, transporteren en uitzetten van steenwol…

Meer informatie